Grafisk element

Billede af mennesker der sidder rundt om et bord og spiller et spil

Hald Borgerhus dannede ramme for en dyst på landsbyliv, da Lihme og Hald spillede spillet "Den mest bæredygtige landsby" sammen med politikere fra regionsrådet i Region Midtjylland.

Med terningeslag, pointkort og godmodig stridslyst, var der sat på brættet til et utraditionelt landsbyseminar i Hald Borgerhus torsdag aften. Her stod den på "Den mest bæredygtige landsby" – et brætspil, Region Midtjylland har udviklet, der handler om at finde nye veje til udvikling af lokalsamfund.

Landsbyerne Hald og Lihme stillede med et hold af landsbyildsjæle, der blev suppleret af regionsrådspolitikerne Jørgen Nørby (V) og Claus Kjeldsen (S). Spilleaftenen endte med en snæver sejr til hjemmeholdet fra Hald med 140 mod 128 point. Men i virkeligheden var der ingen tabere rundt om bordet.

- Spillet er en sjov måde at arbejde med idéer på. Og netop fordi, der er tale om ideer, der bliver delt henover spillepladen, så vinder selv den, der taber spillet. Vi som politikere vinder endda også. Vi får vigtig inspiration, som vi kan tage med hjem i regionsrådet til arbejdet med fremtidens regionale udvikling, siger udvalgsformand for regional udvikling i regionen, Jørgen Nørby (V).

Selv om spillet var sjovt at spille, er baggrunden således alvorlig nok.

- I regionsrådet ønsker vi udvikling i hele regionen – også i landsbyerne. Heldigvis ved vi, at der sker rigtig mange ting i de mindre samfund, og det er afgørende, at vi får spredt de gode erfaringer. Det gør vi med regionens landsbypris, og nu har vi fået et nyt værktøj til det med det her spil, siger Jørgen Nørby.

Sjov måde at blive klogere på

I spillet dyster 2-4 hold om at få flest og bedst bæredygtige idéer med hjælp fra idékort, ressourcekort og opgavekort. En del af kortene er blanke, og deltagerne er dermed med til at udvikle spillet løbende. Og torsdagens spillere kom vidt omkring i idéjagten. Fra nye shelterpladser og vandrestier til nye bæredygtige boformer og socialøkonomiske virksomheder – og den utraditionelle tilgang blev taget godt imod af begge hold.

- Det giver noget ekstra, at der er et konkurrenceelement og et andet hold, man dyster mod. Det gør både, at der kommer mange nye idéer, og at man også hører nogle helt andre perspektiver. Det var virkeligt sjovt, og vi kommer helt sikkert til at arbejde videre med mange af de ting, vi har fået skrevet ned i dag, siger Nana Ejsing Dalsgaard fra Lihme. 

Brætspillet, der er under løbende udvikling, havde premiere ved torsdagens landsbyseminar i Hald. I næste uge spilles der i Herskind i Skanderborg Kommune, hvor to nye landsbyer dyster. Spillet vil i fremtiden blive uddelt til alle finalister til Region Midtjyllands Landsbypris.

Billeder af folk der er samlet for at spille brætspil


Foto: Der er ingen tabere i "Den mest bæredygtige landsby". Men Hald vandt dog lidt mere end Lihme. Fra venstre: Mogens Larsen, Hald, Peter Steens, Skive Kommune, Kirsten Jakobsen, Hald, Niels Jørgen Nielsen, Hald og Per Aggerholm, Hald. Fra Lihme: Maria Olesen, Nana Ejsing Dalsgaard, Poul Nielsen, Emil Vang og Claus V. Mikkelsen.