grafik_streg_grøn.png

Få inspiration til udvikling af bæredygtige landsbyer

Landsbyerne i Region Midtjylland har et aktivt fællesskab med en unik handlekraft og evne til at finde løsninger på nogle udfordringer, som ikke kun findes lokalt. De kan inspirere og vise vej til nye løsninger for resten af samfundet. Det kan være i form af nye måder at bo på, anvende arealer på, deleøkonomi og lignende. Region Midtjylland afholder en række webinarer, hvor landsbyer i regionen deler deres erfaringer og tilgange til mere bæredygtighed. 

Kommende webinarer

grafik_streg_lys grøn.png

Webinar 12: Varme fra jorden - om klimaambitioner og lokalt produceret energi i fællesskab

Torsdag den 2. juni 2022 kl. 16.00-17.15

Hvor skal varmen komme fra? Diskussionen er brandvarm efter regeringens udmelding om, at vi i Danmark skal være uafhængig af russisk gas. Ikke alle steder i landdistrikterne er der adgang til traditionel fjernvarme og nye løsninger skal findes. På dette webinar kommer du til at høre om, hvordan en lille gruppe borgere i en enklave af villahuse er tilsluttet et fælles jordvarmeanlæg – et såkaldt termonet – som kan forsyne boligerne med billig og lokalproduceret varme til opvarmning og varmt brugsvand. Sammen undersøger vi, hvordan et lokalsamfund og gruppe af borgere kan lykkes med denne løsning på en global klima- og samfundsmæssig udfordring.

Du vil møde initiativtageren Søren Skjold Andersen og som kritisk ven har vi i panelet Merete Valbak fra Hedensted kommune og strategisk energiplanlægger og professor Ulrik Jørgensen.

Tilmeld dig webinaret her

Læs om hvordan Regional Udvikling behandler dine personoplysninger her

Program

16.00 - 16.10: Velkommen

16.10 - 16.30: Oplæg v. Søren Skjold Andersen, initiativtager

16.30 - 16.40: Spørgsmål

16.40 - 16.55: Paneldebat og nye perspektiver

 • Merete Valbak, Hedensted Kommune
 • Ulrik Jørgensen, Strategisk energiplanlægger og forsker

16.55 - 17.05: Indspark og nye perspektiver (Alle)

17:05 - 17:15: Fælles opsamling

Afholdte webinarer

grafik_streg_lys grøn.png

 • 22-04-2022

  I 2021 vandt Stjær prisen som Årets Landsby. Landsbyens grønne handleplaner var bl.a. med til at sikre dem sejren. I dette webinar fokuserer vi på, hvordan man kan accelerere den grønne omstilling gennem et stærkt socialt engageret sammenhold og konkrete grønne handleplaner.

 • 16-02-2022

  I landsbyen Vinderup er en gruppe unge gået sammen med lokale kunstnere om at skabe en motor parkour-forestilling. En forestilling, der gør op med det stereotype billede af scooterkørere. Og en forestilling, der tegner et portræt af de unge i Vinderup. For hvem er de egentlig, de unge der bor i små de lokalsamfund? 

 • 25-11-2021

  Den fynske landsby Brenderup får tingene til at ske. I 2020 kunne Brenderup som én af de første byer i Danmark indvie deres egen solcellepark. Se webinaret her og lad dig inspirere til mulighederne for energifællesskaber og lokalt produceret vedvarende energi i fremtidens el- og varmeforsyning.

 • 13-09-2021

  Borgerdrevne butikker og bæredygtige forretningsmodeller vinder langsomt frem. Mød Feldballe som med en gentænkning af den klassiske købmand har iværksat en markedsplads for lokale producenter og et indkøbsfællesskab opstået i en fællesejet selskabskonstruktion med fokus på den grønne omstilling.

 • 16-08-2021

  Landsbyen Lihme nordvest for Skive har indgået et samarbejde med Energibyen Skive i transportprojektet ”Stronger Combined”, hvor de skal arbejde med at finde mere bæredygtige mobilitetsløsninger til lokalområdet. I webinaret fortæller repræsentanter fra projektgruppen om deres måde at gribe arbejdet an på, og om forslagene til forbedrede transportmuligheder.