grafik_streg_lys grøn.png

Landsbyen Daugaard og Hedensted Kommune vil i samarbejde arbejde på at styrke den lokale samtale og borgerdrevne byudvikling i håbet om at få en styrket udviklingskapacitet i landsbysamfundene.

Med projektet vil Hedensted kommune hjælpe til at landsbyerne i kommunen får større indflydelse. Det kræver at der bliver skabt nogle rammer for, hvordan samarbejdet mellem lokalsamfund og kommune skal foregå, og et ændret mindset hos både kommunens folk og i lokalsamfundet. Ressourcerne hos lokale ildsjæle kan hurtigt slippe op. Formålet med projektet er at afprøve nogle løsninger, som kan kopieres i andre landsbyer, så alle ikke behøver starte fra bunden – og Daugaard bliver prøveballon.

Hedensted Kommune og Daugaard skal i samarbejde arbejde med byudvikling, og skabe et centralt mødested i landsbyen. De fokuserer på at skabe en borgerdrevet proces, der involverer byens borgere. Hedensted Kommune rummer mange landsbyer, og det er en udfordring for den grønne omstilling af energiforsyningen, fordi de mindre lokalsamfund ikke er koblet på fjernvarmenettet. I projektet vil man derfor arbejde på nogle konkrete løsninger som kan kopieres i andre landsbyer.

I Daugaard vil man bl.a. lave en samarbejdsaftale mellem Daugård Fællesvarme og Hedensted Spildevand, så husstande kan få leveret lokal fjernvarme baseret på overskudsvarme fra renset spildevand. Projektgruppen arbejder også på et forslag om omstilling til fossilfri lokal fjernvarmeforsyning til en skole og nogle boliger i byen. Skolen ligger udenfor fjernvarmeforsyningsområdet, og opvarmes i dag af oliefyr og pillefyr. Her vil man i stedet etablere en lokal fjernvarmeforsyning. Projektgruppen undersøger forskellige mulige løsninger, blandt andet termonet, jordvarme og solcelleanlæg.

Projektets formål