Grafisk element

Billede af Danmarks flotteste busskur i Astrup

Selvom Astrup er en lille landsby, er de ikke bange for at tænke stort. Når byens borgere fremover skal vente på bussen, vil det blive i et lyst og lækkert orangeri med ild i pejsen og kaffe på kanden.

I det mest trafikerede kryds i Astrup står i dag et traditionelt grønt busskur, der er overmalet med graffiti og byder på en enkelt lille træbænk. Men snart bliver det meget hyggeligere at vente på bussen i den lille landsby.

Spektrum Arkitekter har nemlig designet, hvad der angiveligt bliver det flotteste busskur i hele Danmark; et 60 kvadratmeter stort orangeri i glas med masser af lys, borde og stole, grønne planter og en pejs i midten.

– Vi kalder det et busskur, men det er lige så meget et mødested på tværs af alle aldre, hvor man kan drikke en kop kaffe, læse en bog eller tage et slag bob, fortæller Jørgen Madsen. Han er tovholder på projektet, som hører under Aktiv Faster, en paraplyorganisation for de lokale foreninger og borgere i landsbyerne Faster og Astrup.

Busskuret kommer til at koste omkring to millioner kroner, og arbejdsgruppen er næsten i mål med finansieringen.

– Vi er godt klar over, at det lyder vanvittigt at bruge to millioner på et busskur, men det er meget mere end bare et busskur. Det er et tarveligt område i dag, som vil få et kæmpe løft i forhold til forskønnelse af byen, forklarer Jørgen Madsen.

Uden for orangeriet skal området prydes med masser af grønne planter, et springvand og en overdækket petanque-bane.

Men hvordan får man overhovedet ideen om at skabe et overdådigt busskur i en lille landsby med 515 indbyggere i Vestjylland? Det skal vi faktisk et stykke tilbage i tiden for at finde ud af.

Spark døren ind

Det hele startede i 2013 da det gamle, forfaldne Astrup Hotel på hovedvejen blev revet ned. Lokale erhvervsdrivende byggede i stedet fire seniorboliger på området, og sammen med dem blev ideen om at et fælleshus født.

Da de nye beboere for tre år siden var flyttet ind i boligerne, begyndte arbejdsgruppen at brainstorme videre på ideen om fælleshuset – og endte ud med at ville bygge intet mindre end Danmarks flotteste busskur.

– Det gælder om at have en idé, der er lidt vild og nytænkende, hvis du vil kunne sparke dørene ind hos de forskellige fonde. Danmarks flotteste busskur har noget over sig, som har gjort det nemmere for os at komme igennem med, fordi folk er blevet nysgerrige, forklarer Jørgen Madsen.

Indtil nu har projektet fået økonomisk støtte fra Realdania, Ringkøbing Skjern Kommune, Region Midtjylland og de EU-finansierede LAG-midler, så de første 1,3 millioner er hjemme. Arbejdsgruppen har en sidste ansøgning ude, som de venter svar på til sommer.

– Vi håber, den sidste også går hjem, men ellers skærer vi lidt ned på omgivelserne udenom. Uanset hvad glæder vi os helt vildt til at komme i gang, fortæller Jørgen Madsen.

4 tips til bæredygtige projekter

1. Vær ikke bange for at tænke stort
Det gælder om at have en idé, der er lidt vild og nytænkende. Det skal være noget, der stikker ud, for så er det meget nemmere at komme igennem med

2. Få borgerne med
Vil du have borgernes opbakning, så giv dem mere, end de forventer. Ingen havde troet, at det gamle busskur skulle kunne forvandles til et lækkert orangeri.

3. Tænk i flere funktioner
Kan du slå flere funktioner sammen i ét, bliver projektet nemmere at få gennemført. Vores projekt er fx busskur, mødested og by-forskønnelse i ét.

4. Vær tålmodig
For lokale ildsjæle er tålmodig en dyd. Det tager lang tid at søge om finansiering, og du skal ofte vente på de helt rigtige ansøgningsrunder. Vi har for eksempel været i gang med dette projekt i ni år.

Illustration af hvordan det nye busskur i Astrup  kommer til at se ud indeni

Udstillingsvindue for byen

Busskuret kommer til at ligge på et sted med livlig trafik. Der er i alt otte daglige busafgange fra Astrup, og mange biler kører ad hovedgaden gennem Astrup, så der bliver masser af kigge på.

– Vi håber, at de unge slår sig ned i orangeriet, når de venter på bussen til skole og uddannelse, og at byens ældre mødes til en kop kaffe, en hyggelig snak eller for at bytte bøger i det lille bibliotek, forklarer Jørgen Madsen.

Når folk kører gennem byen, kan de ikke undgå at se busskuret, så tanken er også, at det skal være et udstillingsvindue for det liv og den nytænkning, der foregår i Astrup.

– Det er en god mulighed for at gøre opmærksom på os selv, mener Jørgen Madsen.

Arbejdsgruppen har under hele forløbet fået masser af hjælp og sparring fra både Ringkøbing-Skjern Kommune og trafikselskabet Midttrafik, der begge har vist stor interesse i projektet.

At bruge den kollektive trafik er en totaloplevelse fra du går ud ad døren derhjemme til du når frem til din destination, så alt hvad der kan bruges til at gøre oplevelsen bedre er yderst velkommen.

Jørgen Madsen håber også, at projektet vil inspirere andre til at gentænke forladte områder i landsbyen som et mødested. Det behøver ikke nødvendigvis at være det lokale busstoppested, men kan også være parkeringspladsen hos købmanden eller en naturskøn plet.

– Det gælder i bund og grund om at give folk mere, end de forventer, forklarer han.

Læs ogsåStreg_MidtRød_1040x2px.png

Mobilitet og infrastruktur

I Region Midtjyllands strategi for bæredygtig udvikling i landdistrikterne 2020-2030 tager vi udgangspunkt i otte perspektiver, der hænger sammen på kryds og tværs. Danmarks flotteste busskur er et godt eksempel på, hvordan infrastrukturen ikke blot bringer folk fra A til B, men også kan være med til at bringe folk sammen.

Billede af forsiden på Region Midtjyllands Strategi for bæredygtig udvikling i landdistrikterne

Download Strategi for bæredygtig udvikling i landdistrikterne 2020-2030 (PDF)