grafik_streg_grøn.png

Fyrtårn

16.09.2022

Mørke har gennemgået en stor byfornyelse, der sammen med den nye letbane har gjort landsbyen mere attraktiv. Men borgerne i Mørke vil ikke have vækst for enhver pris. Derfor er de i gang med at udvikle en strategi, der skal sikre, at byens dna bliver bevaret trods væksten.

Det er ikke småting, der er sket i landsbyen Mørke på Djursland de seneste år. I mere end fem år har de arbejdet målrettet med bæredygtig udvikling via projektet ’Lys i Mørke’, og det har blandt andet givet byen et nyt mødested i form af Byens Hus, et fyrtårn på hovedgaden og to af kunstneren Thomas Dambos populære kæmpetrolde i baghaven.

– Byfornyelsen har betydet rigtig meget for byen, så den er blevet et rart sted at være, men det vigtigste er næsten, at borgerne har fået forståelse for, at hvis de har lyst til at gøre noget, så kan de. Der er ingen ideer, der er for skøre, fortæller Sara V. Iversen, der er medlem af distriktsrådet i Mørke.

Bevar byens identitet

De mange tiltag har sammen med den nye letbaneforbindelse til Aarhus og Grenå været med til at trække nye borgere til byen. Siden byfornyelsen gik i gang i 2015 er indbyggertallet steget med knap 200, så Mørke i dag kan bryste sig af 1.698 indbyggere.

– Tidligere havde Mørke ikke så godt et ry, så det er dejligt, at vi har fået vendt udviklingen. De mange tilflyttere kommer også med ny energi, der er med til at holde liv i byen, fortæller Sara V. Iversen.

Hun understreger dog, at de ikke har noget ønske om at blive større for enhver pris. Derfor er distriktsrådets hovedfokus lige nu at udarbejde en plan for en bæredygtig udvikling af Mørke, så de bevarer byens dna.

– Der er meget fokus på, at de nye letbanebyer bare skal bygge til og blive større og større, men der vil vi godt lige tænke os om. Vi ønsker at beholde vores identitet som en lille landsby, forklarer Sara V. Iversen.

Derfor er det også vigtigt for distriktsrådet at inddrage borgerne ved hjælp af borgermøder og forskellige workshops.

– Vi vil gerne høre borgerne, hvilke ønsker de har til udviklingen af byen. Hvad mangler de i Mørke nu? En by indeholder mange forskellige mennesker, og det er vigtigt for os, at alle bliver hørt, fordi der er forskellige ønsker, om du er ung, børnefamilie eller ældre, fortæller Sara V. Iversen.

Billede af en træmand

Ét samlet Mørke

Et af ønskerne, der går igen hos mange af borgerne, er at få naturen tættere på. Mørke er omgivet af skøn natur som naturområdet Mørke Mose og Skaføgård Skoven, men borgerne ønsker endnu bedre adgang til naturen.

Derudover har distriktsrådet også fokus på at bevare sammenhængen i byen, så den ikke bliver delt i en ny og en gammel del.

– Vi har jo en stor vej, Ebeltoftvej, der nærmest skærer byen midt over, og meget af udviklingen er sket nord for byen, så der har vi stor fokus på, hvordan vi kan sikre, at byen stadig hænger sammen – blandt andet helt lavpraktisk ved at indarbejde stisystemer, forklarer Sara V. Iversen.

– Der er sket så meget i løbet af de seneste år, så nu er det vigtigste at få skabt en god strategi for udviklingen fremover, så alle fortsat føler sig hjemme og godt tilpas i Mørke.

Læs ogsågrafik_streg_lys grøn.png