grafik_streg_grøn.png

Loppemarked

07.09.2022

Nogle landsbyer er mere populære end andre – og nu viser håndfaste data hvorfor. Projektet Varme Zoner giver 16 konkrete anbefalinger til at skabe vækst i enhver landsby.

Vestjyske Klitmøller er et godt eksempel på et lille fiskersamfund, der på kort tid har forvandlet sig til et paradis for surfere og storbymennesker. Befolkningstallet er skudt i vejret, mens de fleste andre landsbyer i Danmark oplever det stik modsatte.

Så hvad er det præcist, der gør landsbyer som Klitmøller mere attraktive end andre?

Det har holdet bag Varme Zoner undersøgt ved at dykke ned i en stor mængde data om Klitmøller og to andre landsbyer med markant befolkningsvækst – Torup i Nordsjælland og Svaneke på Bornholm.

Rasmus Johnsen, der er initiativtager til Varme Zoner og specialist i udvikling og formidling af landdistrikter, forklarer:

– Det er ingen hemmelighed, at folk flytter til byerne, og der har de seneste år været meget snak om, hvor det går skidt. Vores udgangspunkt har i stedet været: Hvor går det godt, og er der nogle trends og mønstre, der kan gøre os klogere på, hvad der virker?

Akrobatik på strand
børn der har det sjovt

Bygger på præcise data

Varme Zoner tager udgangspunkt i en ny data-model, der er udviklet af adjunkt på Aalborg Universitet, Rolf Lyneborg Lund. Modellen gør det muligt at inddele Danmark i mere end 8000 mikroområder på baggrund af data fra Danmarks Statistik. Tidligere har de mindste opdelinger været på 2200 områder.

Det giver et mere præcist billede af, hvad der er foregået i de enkelte landsbyer.

– Jeg har været en del af mange landdistrikt-udviklingsprojekter, hvor vi har haft nogle forestillinger om, hvad der er foregået, men vi har aldrig helt kunne vide det. Nu har vi data, der kan åbne op for mere præcise forklaringer, forklarer Rasmus Johnson.

Barn og kat på vej ind i drivhus

Konkrete anbefalinger

Varme Zoner er udmøntet i 16 konkrete anbefalinger som enhver, der ønsker at skabe gode betingelser for vækst i en landsby, kan lade sig inspirere af.

– Vi har spurgt tilflytterne, hvorfor de har valgt at flytte til henholdsvis Klitmøller, Torup og Svaneke. Deres svar har vi, på baggrund af et virkelig stort datamateriale, kogt ned til 16 korte og konkrete anbefalinger.

Svarene viser, at der er nogle grundlæggende ting, der skal være på plads for at gøre en landsby attraktiv, men endnu vigtigere er de mere usynlige strukturer, der er med til at gøre et område specielt.

– Vi har en tendens til at kigge på det, vi kan se og sparke til: ’De andre har et fyrtårn. Det må vi også have, og så skal det hele nok gå’. Men projektet har vist, at det er kulturen og de mennesker, der bor i byen, det hele handler om. Kulturen er utrolig vigtig for vækst og trivsel, slår Rasmus Johnson fast.

Surfer i vandkanten
Barn i vandkant
Far og barn på legeplads

Læs ogsågrafik_streg_lys grøn.png