grafik_streg_grøn.png

Billede af mennesker der renoverer køkken

23.02.2022

Ungdomsliv på landet er ofte præget af store afstande og manglende fælles steder at mødes. Så hvad gør man? Man skaber sig eget. Gul Stue i Ringkøbing-Skjern Kommune er et ungdomshus for unge – af unge. Og missionen er klar: det skal være sjovere at være ung.

Den lille landsby Sønder Bork i Vestjylland gør normalt ikke det store væsen af sig, men siden en gruppe unge i efteråret 2019 fik overdraget nøglen til den gamle købmandsbutik, har der været anderledes liv i gaden. De har nemlig forvandlet de tomme lokaler til ungdomshuset Gul Stue, der skal samle de unge fra fire små landsbyer ét sted.

– Det er så fedt, at vi har fået vores eget sted, hvor vi kan mødes. Vi har manglet et sted, for ellers møder man ikke rigtig nogen fra de andre byer, selvom vi bor ret tæt på hinanden. Jeg har allerede fået en masse nye, gode relationer, fortæller 20-årige Femke Streefkerk, der er en del af styregruppen bag Gul Stue.

Hårdt arbejde

Inden Gul Stue kunne slå dørene op, skulle huset sættes i stand, og her har de unge selv trukket i arbejdstøjet og stået for alt lige fra ekstraisolering til maling og indretning. De har brugt timer efter skole og arbejde, og har afholdt byg-og-hyg arbejdsweekender, hvor omkring 20 unge har været i sving hver gang.

– Når vi laver noget, gør vi det sammen, fordi vi gerne vil give alle ejerskab over huset, så det bliver vores fælles sted, forklarer Femke Streefkerk.

Og det er bestemt ikke for sjov, at ungdomshuset har fået navnet Gul Stue, for alt er vitterligt gult. Vægge, gulve, lofter, møbler – og selv kaffekopperne. Idéen kom fra tv-vært og designer Søren Vester, der gav en hånd med i en af arbejdsweekenderne.

– Han sagde det bare for sjov, og alle grinede i starten, men nu er det blevet vores koncept, og vi har nærmest taget ejerskab på alt gult i området. Når folk ser noget gult, tænker de på os, forklarer Femke Streefkerk og griner lidt.

De unge har generelt fået masser af positiv respons på deres projekt. De var blandt andet blandt de tre finalister til Erhvervsministeriets Landdistriktspris 2020. Femke Streefkerk siger:

– Folk har været virkelig søde til at komme og hjælpe os, og vi har fået masser af ros derude fra forældre og folk vi ikke kender. Det er virkelig dejligt.

Billede af børn der laver mad
Billede af børn i sofa

Corona spændte ben

Ungdomshuset står klar og venter, og de unge vestjyder er mere end parat til at indtage huset. Men ligesom med meget andet har coronarestriktionerne tvunget Gul Stue til at holde lukket. Huset har derfor endnu ikke fungeret fuldt ud som opholdssted for de 16-23 årige i landsbyklyngen. Den seneste tid har 40 børn i alderen 11-15 år i stedet brugt huset som ungdomsskole – og styregruppen bag Gul Stue er bare glade for, at huset bliver brugt.

– Det har været så fedt at se, at de helt unge har været glade for at bruge det, men nu er vi også glade for, at restriktionerne forsvinder helt, så vi endelig kan åbne helt op, siger Femke Streefkerk.

Læs ogsågrafik_streg_lys grøn.png