grafik_streg_grøn.png

18.05.2022

Drømmen om seniorbofællesskabet lever. I hvert fald i Feldballe. Sammen med Syddjurs Kommune og landsbyen nemlig et skarpt mål med deres nye projekt: Landsbyens Bæredygtige Bofællesskab 60+. Med projektet vil de etablere et bofællesskab, som giver mulighed for, at ældre og seniorer kan blive boende i de mindre byer, også selvom deres huse måske er vokset for store. De ældre er et vigtigt aktiv i de små byer – både i foreningslivet og det sociale liv. De mange forskellige fællesskaber, som de ældre er en del af, er nemlig vigtigt at værne om.

Byggeriet af det nye bofællesskab skal være bæredygtigt, og samtidig skal bofællesskabet bidrage til at skabe sociale fællesskaber med fokus på tryghed og sundhed for at forebygge ensomhed.

Læs mere om projektet Landsbyens Bæredygtige Bofællesskab 60+ her.

At sætte et projekt som dette i søen kræver inspiration og indsigt fra andre. Vi bringer her et rejsebrev fra en inspirationstur, som projektets ansvarlige og andre interesserede drog på tidligere på året.

Rejsebrev: Studietur til midtjyske seniorbofællesskaber

En fredag i februar tog vi 22 personer afsted i en bus fra Feldballe på studietur for at besøge forskellige bofællesskaber. Undervejs i bussen gik snakken omkring projektet og vores intention. Vi vil udvikle en model for et bofællesskab for aktive seniorer, som Feldballe kan have aktier i, enten som medstifter og/eller medejer mod at bofællesskabets faciliteter deles med resten af landsbyen, f.eks. fælleshus, værksted, væksthus, køkkenhave mv.

Vi besøgte først to seniorbofællesskaber nær Horsens, som OK Fonden har opført i hhv. 1999 og 2006: Toftebo i Søvind med 10 bo-enheder og Trekanten i Hovedgård med 15 bo-enheder. Begge bofællesskaber har adgang til et fælleshus med sovepladser og lille køkken. Det mest overraskende var nok, at det ikke var fællesspisninger, som beboerne brugte fælleshuset til, men fredagskaffe og kage samt fejring af deres egne fødselsdage. Små seniorbofællesskaber er særligt sårbare, når beboerne ældes, og der var stor forskel på energien i de to bofællesskaber.

Efter en lækker frokost på Restaurant Vestermølle ved Silkeborg Sø, kørte vi den korte vej videre til seniorbofællesskabet Balancen i Ry, som Vandkunsten har tegnet for Pension Danmark. Bofællesskabet er under salg, og det er usikkert hvornår næste etape bliver opført. Udlejningen varetages af Home, og de oprindelige intentioner om +55 og ingen hjemmeboende børn kan hurtigt komme under pres. Men fællesskabet lever, og der er en masse selvgroede grupper, der uden koordinator organiserer fællesspisninger, passer tomaterne i drivhuset og fylder fælleshuset med aktiviteter. Der er fælles værksteder, fælles vaskeri og flere muligheder for at udvikle nye ting sammen. Bofællesskabet består af 33 boliger, og de har ikke behov for at være større.

Studieturen inspirerede os alle til at reflektere over beboersammensætning, antal boliger og boligstørrelse samt indhold af fællesarealer og aktiviteter. Turen satte gang i mange vigtige snakke. Skal det være andelsboliger eller lejeboliger, og hvad er fordelene ved det ene frem for det andet? Hvordan kan man opretholde fællesskabets værdier over tid, og hvordan kan bofællesskaber interagere med resten af landsbyen? Hvor meget og hvor lidt skal fællesskabet reguleres ’ovenfra’? Hvilket forum eller organisering kan/skal håndtere eventuelle konflikter, og fremtidige beslutninger der omhandler fællesskabet, indholdet, eller rammen, boligerne og fællesarealerne?

Vi har arbejdet videre med forskellige aspekter i etableringen af et bofællesskab i en landsby. Arbejdsgruppen har lavet en række modeller ud fra forskellige ejerformer og om der er tale om omdannelse af eksisterende byggeri eller nybyggeri. Det kan du høre mere om på vores fællesmøde den 30. maj 2022.