Billede af stablede klodser med FNs verdensmål

Hedensted Kommune har oversat FNs verdensmål til konkrete og håndgribelige temaer. Projektet ’Fra verdensmål til landsbymål’ tager afsæt i Daugård, hvor erfaringerne skal munde ud i en model til gentagelse i kommunens 30 andre landsbyer.

Er det muligt at hive de lidt højtravende verdensmål fra FN ned på jorden og gøre dem håndgribelige for beboerne i en lille landsby? Det mener de i Hedensted Kommune. Her har de fået tilskud fra Region Midtjyllands pulje ’Den bæredygtige landsby’ til projektet ’Fra verdensmål til landsbymål’, der skal udvikle stærke, bæredygtige landsbysamfund med Daugård som eksempel.

– Lokalsamfundet spiller en vigtig rolle i forhold til FNs 17 verdensmål, men du kan jo ikke bare stille dig op på en ølkasse i forsamlingshuset og sige "verdensmål". Det giver ingen mening for folk. Derfor har vi oversat verdensmålene til fire-fem temaer, og så sætter vi konkrete projekter i gang inden for dem, forklarer Henrik Narud, der er en af de lokale ildsjæle i Daugård.

Med udgangspunkt i Daugård er planen at skabe en drejebog for, hvordan man griber det an, når man gerne vil udvikle sin landsby bæredygtigt.

– Daugård har stærke lokale drivkræfter og mange projekter i gang. Med det her projekt vil vi samle trådene, så vi kan skabe en synergieffekt. For os som kommune er det relevant, fordi vi gør det samme i 30 andre landsbyer, så hvorfor ikke slå flere fluer med et smæk og skabe mere struktur på tværs af landsbyerne, forklarer Merete Valbak, der er projektleder i Hedensted Kommune.

Verdensmål i landsbyen

I Daugård har de indtil videre haft stor succes med at tænke i forskellige temaer, der alle har ophæng i verdensmålene. De har fx oversat Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund til byudvikling og sociale mødesteder – og herunder ligger et konkret projekt om at opgradere byens torv.

– Det giver god mening at brække verdensmålene ned i temaer. Det er til at forklare og forstå, og det er nemmere at give små ideer luft under vingerne, når de er en del af en større sammenhæng, forklarer Henrik Narud.

Et andet projekt i byen hører under Verdensmål 7: Bæredygtig energi. Her er ildsjælene i gang med at få fjernvarme til byens 300 husstande.

– Vi er i gang med at skabe vores eget mini-fjernvarmeselskab, hvor vi kan lave fjernvarme på overskudsvarmen fra spildevandsselskabet. Så begynder bæredygtig energi at blive mere konkret: det handler om omstilling af energien i lokalsamfundet, fortæller Henrik Narud.

Arbejdet med temaerne bliver en del af et årshjul med borgermøder og arbejdsgrupper. Hvert år i januar mødes alle til opsamling på året der gik, hvor alle kan fortælle, hvad de har arbejdet med, og hvor langt de er i processen.

Drejebog til andre landsbyer

I første omgang gælder det om at samle op på de gennemførte projekter og dele erfaringerne. Det sker blandt andet i Hedensted Kommunes Klima- og Energiråd, hvor politikere og borgere mødes og deler deres viden. Her er de første gode erfaringer omkring energifællesskaber allerede ved at blive høstet.

– Vores koncept med det lokale mini-fjernvarmeselskab er meget konkret og delbart og allerede i gang med at blive bredt ud i en håndfuld andre landsbyer, fortæller Henrik Narud.

Derudover er Hedensted Kommune klar til at samle alle erfaringerne i en eller flere modeller, der kan blive gentaget i kommunens andre landsbyer.

– Mange af tingene overlapper hinanden i landsbyerne, og for os handler det om at effektivisere de frivilliges ressourcer og kopiere hinanden i stedet for at starte forfra hver gang. Derfor vil vi samle det hele i en inspirerende drejebog med what-to-do og what-not-to-do, forklarer Merete Valbak.

Læs ogsåStreg_MidtRød_1040x2px.png