Grafisk element


Foto: Johnny Auchenberg

06.01.2022

Det lå bestemt ikke i kortene, at en gruppe unge på 15-18 år ville blive anerkendt for deres scooter-kultur i og omkring Vinderup nær Holstebro. De unge lå i konflikt med lokalsamfundet. De blev ofte udsat for kritik pga. larm og støj fra deres kørsel på scootere i byen. De oplevede endda fysisk truende adfærd fra byens borgere, og blev jagtet med river og kastet sten på.

Et tilfældigt møde med den lokale kunstner, Sara Strandby, vendte op og ned på de unges dagligdag. Mødet blev deres indgang til projektet "Kunstneren Tæt På". Det gav dem mulighed for at fortælle deres egen historie, blandt andet gennem showet "Vinderup Motor Parkour", der fandt sted på hovedgaden i Vinderup den 29. oktober 2021. Sara Strandby fortæller:

- At få kontakt til de unge scooter-kørere lå bestemt ikke til mit højreben. Jeg havde forsøgt over et stykke tid, men det lykkedes ikke - hverken gennem skolen eller ungdomsskolen. Så fik jeg det gode råd, at jeg skulle møde dem på gaden. En dag mødte jeg dem tilfældigt og inviterede til et møde i Bystuen. Jeg blev positivt overrasket over, at de rent faktisk mødte op.

Bystue og frirum

De unge begyndte at komme fast i Bystuen, som er et åbent borgerhus særligt for børn og unge, men som efterhånden også har udviklet sig til et kunst- og produktionshus. Sammen med Sara Strandby og de andre kunstnere fandt de unge et frirum, hvor de turde dele deres tanker og bryde med de vante historier og roller. Sara Strandby fortæller:

- Jeg tror, at de unge oplevede, at her kom nogen - ikke for at skælde dem ud - men fordi de var oprigtigt interesserede i deres scooter-verden og nysgerrige på: "Hvem er I? Hvad fascinerer jer?"

Fjord-duft på film

Tilblivelsen af showet er dokumenteret og filmet af den unge og prisvindende filminstruktør, Emil Næsby Hansen. Han fulgte de unges proces over en længere periode og opbyggede en unik 1-1 kontakt til dem. Resultatet blev kortfilmen "Vinderup Motor Parkour".

Megen ungdomskultur, mange fortællinger og film bliver produceret inde i byerne. Der er meget få fortællinger om, hvordan det er at være ung på landet i 2021, hvor scootere betyder meget. De unge scooter-kørere greb øjeblikkelig muligheden, fortæller Sara Strandby:

- De unge var med på at vise billeder fra ”deres verden”, og på at være medskabere af scenografien i showet, i form af film fra de rum og landskaber, de dagligt bevæger sig rundt i; ”Der hvor man kan dufte fjorden, fra toppen af bakken, hvis vinden kommer fra den rigtige retning”, som en ung lokal scooterkører sagde tidligt i projektet. De var virkelig klar, fik en masse ideer, delte deres egne optagelser og filmede med et Go’ Pro kamera vi medbragte.

Positivt spotlight og show

Selve showet blev sat op af den kunstneriske instruktør Dina Abu Hamdan, som med lys, lyd, fortælling og koreografi fik sat positivt spotlight på de unges scooter-kørsel. For de unge var det ikke bare et show. Der var noget på spil. De ønskede at ændre folks opfattelse. Jens Peter Hedegaard fortæller i filmen:

- Vi har ry for, at vi er nogle idioter, og at vi ikke tager hensyn til nogen overhovedet. Vi er ikke bare en hjelm og en scooter. Vi er også mennesker. Vi er unge. Vi prøver bare at have det sjovt.

Showet "Vinderup Motor Parkour" blev afholdt den 29. oktober 2021 på hovedgaden i Vinderup til Open By Night. Der var 300-400 tilskuere. Showet bestod af scooteropvisning blandet med kunstneriske input, skateboardindslag og billedprojektioner på husmure.

Parkour er en bevægelsesdisciplin eller -kunst, hvor udøveren vælger andre veje end de, der er lagt op til. Udøveren vælger sin egen vej og overkommer de hindringer der måtte komme i vejen.



Læs ogsåStreg_MidtRød_1040x2px.png