grafik_streg_grøn.png

Solcelleanlæg set fra luften

09.03.2022

Borgerne i Brenderup har på eget initiativ etableret en solcellepark. Det har ikke været nemt at gennemføre, men fællesskabet i byen har gjort det hele muligt – og nu har borgerne endnu en park på tegnebrættet.

I Brenderup er det ekstra skønt, når solen skinner. Den lille landsby på Vestfyn har nemlig etableret sin egen 20.000 kvadratmeter store solcellepark, der genererer strøm nok til at dække en tredjedel af byens elforbrug.

Det har ikke været noget nemt projekt at få løbet i mål, men ifølge Hans Christian Jørgensen, der er en af initiativtagerne bag solcelleparken, har én ting været afgørende: Fællesskabet i byen.

Opbakning fra starten

Det hele startede med et borgermøde i den lokale idrætshal i slutningen af 2018. Lokaludvalget havde samlet 250 af byens borgere til en hyggelig aften med bæredygtighed på agendaen. Det primære spørgsmål til debat denne aften var: Hvad er bæredygtighed for Brenderup?

Og så begyndte der ellers at fyge gode idéer gennem hallen. ”Vi laver vores egen solcellepark,” var der pludselig én der råbte, og den idé valgte Hans Christian Jørgensen sammen med en anden at drible videre med. Og det allervigtigste var, at der var fuld opbakning fra byens borgere. Hans Christian Jørgensen forklarer:

- Allerede på borgermødet havde vi fået skabt en stemning omkring projektet, som byen var med på. Vi havde opbakningen fra starten, og det gjorde en kæmpestor forskel.

Forhindringer

På trods af borgernes opbakning, var der en række forhindringer, som lokaludvalget skulle overkomme, før de kunne komme videre med projektet. Før de overhovedet kunne ansøge Energistyrelsen om lov til at anlægge solcelleparken, skulle de nemlig finde et stykke egnet jord.

- Her hjalp kommunen med at finde et stykke jord, der var godkendt til formålet. Det var afgørende, at vi kunne sige til kommunen, at vi i Brenderup ville have en solcellepark. Det var ikke Peter og jeg, der havde fået en idé. Det var hele byen, fortæller Hans Christian Jørgensen.

Derefter skulle de stille en bankgaranti. Det ville banken gerne, men banken krævede at tre-fire mand ville kautionere. Det var der ingen, der havde lyst til, men heldigvis fik historien om den store opbakning til projektet det lokale pengeinstitut til at stille garantien uden kaution. Og så var de ellers i gang.

- Der var virkelig mange forhindringer, så vi var ved at miste modet flere gange, men hver gang vi var en tur i Brugsen spurgte folk: Hvordan går det med solcelleparken? Og det gav os energi til at fortsætte, fortæller Hans Christian Jørgensen.

Folkeaktier

Næste step i projektet var at rejse de 5-6 millioner, der skulle til for at anlægge parken. Her blev løsningen investeringsforeningen DIFKO, hvor de to initiativtagere skulle sælge så mange folkeaktier som muligt, og så ville en investor købe resten. Hans Christian Jørgensen fortæller:

- Vi stod oppe ved Brugsen hver weekend og solgte folkeaktier til 10.000 kr. stykket, og det lykkedes os at sælge for knap en million. Folk ønskede virkelig at være en del af projektet.

Solcelleparken har nu været i drift siden 23. december 2020, men det får ikke borgerne i Brenderup til at læne sig tilbage. De er i gang med at løbe endnu en solcellepark i gang.

- Vi har vist, at vi kan meget, hvis vi rykker i flok, så nu vil vi etablere endnu en solcellepark, der skal være dobbelt så stor, så vi kan dække hele byens elforbrug, slår Hans Christian Jørgensen fast.

Læs ogsågrafik_streg_lys grøn.png

3 tips til at lykkes med dit projekt

 

1. Gør projektet til en fælles idé for landsbyen eller lokalområdet.

 

2. Få fællesskabet til at bakke op om projektet, fx ved at købe folkeaktier.

 

3. Skab ejerskab over resultatet. Det er lokalområdets fælles projekt - ikke kun dit eget.

Se webinar

Hør mere om Brenderups solcellepark i dette webinar, hvor  Hans Christian Jørgensen, som er frivillig i landsbyen Brenderup, fortæller om, hvordan byens lokalforening selv har etableret en solcellepark

Webinaret er en del af Region Midtjyllands faste webinarrække, hvor landsbyer i regionen deler deres erfaringer og tilgange til bæredygtig udvikling.