Grafisk element


Foto: Jan Thøgersen

På samme dag fik Skals officielt overrakt Region Midtjyllands Landsbypris 2021 og Stjær vandt den landsdækkende pris som Årets Landsby. Men hvad har landsbyerne til fælles?

Fredag den 27. august 2021 var en god dag for landsbyerne og for arbejdet med at skabe bæredygtig udvikling i det midtjyske.

Først blev det offentliggjort, at Stjær i Skanderborg Kommune er blevet udnævnt til Årets Landsby i Danmark. Ganske kort derefter besøgte regionsrådsformanden i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), sammen med en række andre regionsrådsmedlemmer Skals i Viborg Kommune for officielt at overrække regionens landsbypris og de 150.000 kroner, der følger med prisen.

I den forbindelse var der byfest i Skals, og mere end 200 glade borgere var mødt frem til kaffe, kage og taler. Et flot udtryk for det store engement og gode fællesskab i byen.

Engagement og sammenhold hos borgerne er fællesnævner for de to landsbyer. Dét og så de flotte resultater de hver især har leveret med deres arbejde. Begge landsbyer har nemlig en strategisk tilgang til bæredygtig udvikling. Skals har en gennemarbejdet udviklingsplan for byen, og en borgerforening, som er organiseret i en række arbejdsgrupper med frivillige. Stjær har blandt andet udarbejdet en grøn handleplan og en model for, hvordan man som landsby kan gøre en forskel i forhold til den grønne omstilling, og hvordan man kan mindske borgernes klimaaftryk.

Stort tillykke til borgerne og foreningerne i Skals og Stjær, som gør et inspirerende stykke arbejde.

Bæredygtighed i højsædet

Udviklingen stopper ikke her, og det er de fremtidssikre tiltag, der danner rammen om landsbyens arbejde. Fremtidssikre forstået på den måde at bæredygtighed er omdrejningspunkt for landsbyens udvikling, tiltag og projekter. Det er lysten til at gøre en forskel der driver arbejdsgrupperne og borgerne i byen. Helene Simoni Thorup har de sidste 15 år været bosat i Stjær. På dagen for bedømmelseskomitéen var hun tovholder. I en pressemeddelelse fra Landdistrikternes Fællesråd siger hun:

- Vi står på skuldrene af gamle traditioner, men vi har også haft nogle nye, stærke kræfter, som har budt sig til og spurgt: Hvordan kan vi gøre en forskel? Hvordan kan vi gøre det bedre?

Stjærs største projekt er "Grønne Handleplaner", der fik bevilget knap 400.000 kroner fra Landdistriktspuljen. I byen er der blevet holdt oplæg og foredrag om biodiversitet, affald, transport, ressourcer og energi. EnergiTjenesten har besøgt 50 af byens familier og rådgivet om, hvor der kan findes mulige forbedringer – fx ved udskiftning af elsparepærer, varmeanlæg, vinduer og bil.

Det er netop ny viden – eller måske mangel på viden - der driver borgerne i Stjær. De ved, at de ikke selv sidder med alle svarene. Derfor har de søgt hjælp og sparring hos bl.a. Skanderborg Kommune, EnergiTjenesten og RenoSyd. Helene Simoni Thorup understreger:

- Stjær har i løbet af den seneste årrække gennemgået en afgørende forvandling ved hjælp af samarbejde, opbakning, respekt og viden. Men vigtigst af alt så gør vi noget, alle kan gøre.