30.01.2024

I Østdjursland ønsker borgerne at skabe et VE-fællesskab, der kan give dem billig, grøn energi fra vedvarende energikilder – og de har netop fået støtte fra puljen ”Den bæredygtige landsby”.

Borgere fra de små djurslandske landsbyer Hyllested Skovgårde, Balle, Rugård, Hyllested, Gravlev og Rosmus er træt af dyr strøm og manglen på vedvarende energi i området. Derfor har de besluttet at skabe VE-fællesskabet Østdjurs.

- Verden, nationen og lokalsamfundet har brug for at omstille til mere vedvarende energi, og det vil vi gerne bidrage til. Vi vil give borgerne billig og stabil strøm, så vi kan tænde kaffemaskinen med god samvittighed, forklarer Daniel Berg Saroori, der sammen med Børge Jakobsen og Allan Kartin er initiativtagere til projektet.

Vil genoplive den gamle andelstanke

Projektet har netop fået tilsagn om støtte fra Region Midtjyllands pulje ”Den bæredygtige landsby”, og pengene skal være med til at skabe rammerne for det nye energifællesskab.

- Vi har en masse ting, vi skal have afklaring på, før VE-fællesskabet kan blive en realitet, og det arbejde kan vi komme i gang med nu. Vi tror på, at vi kan samle borgere fra hele Østdjursland i en form for andelsselskab, men er der for eksempel en kritisk masse, vi skal op på, før det kan lade sig gøre? Det skal vi finde ud af nu, forklarer Daniel Berg Saroori.

Det er håbet, at VE-fællesskab Østdjurs kan koble sig på et vindmølleprojekt, der lige nu er i gang i området samt skabe en fælles indkøbsaftale på strøm, så strømmen bliver billigere. Derudover er ideen også, at projektet vil øge borgernes bevidsthed om eget forbrug.

- Ved at få produkterne tættere ind på livet, bliver det lettere at spare på strømmen, da vi bliver mere bevidste om, hvornår vi belaster nettet mest, fortæller Børge Jakobsen.

Pionerer på Djursland

Ideen til VE-fællesskabet er opstået i tæt samarbejde med projektgruppens lokale kommunale kriger, udviklingskonsulent Alette Lena Skov-Hansen fra Syddjurs Kommune.

- Hun har været guld værd for os. Hun har hjulpet os med meget af det administrative arbejde, og det var også hende, der henviste os til "Den bæredygtige landsby", som jo harmonerede perfekt med det, vi er i gang med, siger Daniel Berg Saroori.

Nu gælder det i første omgang om at få involveret en konsulent til at hjælpe med at udarbejde rammerne for VE-projektet, og projektgruppen glæder sig til at komme i gang.

- Vi er de første af vores slags på Djursland, og vi håber, at vi kan bane vejen for andre driftige lokalsamfund, der ønsker at gøre en mærkbar forskel dér, hvor de bor, fortæller Allan Kartin.

Derfor har projektet fået støtte

Projektet VE-fællesskabet Østdjurs har fået støtte fra Region Midtjyllands pulje ”Den bæredygtige landsby”, fordi de med et energifællesskab vil udvikle lokalsamfundet i en mere bæredygtig retning og gøre det mindre sårbart over for fremtidige energikriser. Projektet har en klar kommunal forankring og kan tjene som inspiration for andre.

Læs mere om puljen "Den bæredygtige landsby".