Høns på græs.

12.02.2024

Granslev har oplevet nedlukninger og fraflytning. Nu har en flok lokale fået en idé til en tom grund i byen: Et bofællesskab for både børn, unge og ældre.

Det hele startede med nogle fælles høns, en fælles køkkenhave og en masse hyggelige samtaler mellem Kirsten Starup, Peter Otte Hansen og Sisse Degner, der alle tre bor i Granslev – en lille landsby med 127 indbyggere syd for Randers.

- Vi har det virkeligt godt sammen. Vi er alle sammen enlige, så det er dejligt at mødes, og det giver livsindhold at være en flok. For os tre fungerer det fantastisk, og derfor vil vi gerne være et forbillede for flere små fællesskaber i landsbyen, fortæller 81-årige Kirsten Starup.

Et nyt slags fællesskab

På Granslevbyvej 24 ejer Peter en stor grund, der i øjeblikket står tom, og den blev udgangspunktet for trekløverets ide om at skabe et bæredygtigt bofællesskab – 'Hønserepublikken' – med fællesfaciliteter, der rummer sociale muligheder, gensidig nabohjælp og plads til små håndværk.

-Det er sådan, at Kirsten er 81 år og Peter er 72 år – og når man bliver rigtig gammel og bor i Granslev, er der mange som flytter fra byen – men vi har lyst til at blive her i vores lille paradis, forklarer Peter Otte Hansen.

Ideen er, at bofællesskabet skal rumme seks-syv bæredygtige huse på 60-70 m2, hvor både unge og gamle kan bo side om side. Projektgruppen har allerede kontakt til flere unge, der kunne være interesseret i at prøve et alternativt landsbyliv af med billig husleje og adgang til små værksteder.

Husene skal bygges af de nyeste bæredygtige byggeelementer af træ, halm og ler samt have fælles jordvarme og alternative energiformer.

- Vi vil gerne have mere liv i byen, og bofællesskabet skal være et levende sted, hvor alle i landsbyen er velkomne. Her skal ikke være så mange regler. Det skal være et nyt slags fællesskab, der skal gro op nedefra, forklarer Sisse Degner.

Inspirationstur venter

Under et visionsmøde med Favrskov Kommune blev projektgruppen opfordret til at søge Regions Midtjyllands pulje 'Den bæredygtige landsby' – og selvom der kun var en uge til fristen, skulle det ikke siges to gange.

- Puljen passede perfekt til vores projekt, så vi søgte det lynhurtigt – og fik det. Vi er frygtelig glad for støtten, så vi kan realisere det arbejde at få gjort projektet håndgribeligt, forklarer Sisse Degner.

Næste skridt er at de tre initiativtagere samler alle landsbyens kræfter og tager på en lille inspirationstur for at finde ud af, hvad de vil. Og hvordan de gør. Derefter vil de tage på besøg hos andre bofællesskaber som økobofællesskabet Dyssekilde samt Grobund og Friland på Syddjurs og lære af deres erfaringer.

- I bund og grund er hele projektet opstået, fordi vi har det så hyggeligt her. Vi er en lillebitte landsby med mange spændende mennesker. Og det vil vi gerne blive ved med, slår de alle tre fast.

Derfor har projektet fået støtte

Projektet Hønserepublikken har fået tilsagn om støtte fra Region Midtjyllands pulje 'Den bæredygtige landsby', da projektet om et skabe et alternativt landsbymiljø i Granslev virker gennemtænkt og handledueligt – og kobler sig til en række verdensmål.
Læs mere om puljen 'Den bæredygtige landsby'.