01.03.2024

Nye midtjyske anbefalinger til fremtidens mobilitet har hentet inspiration i landsbyerne.

En ny tilgang til det klassiske stoppested som mere end bare et læskur og et skilt skal være med til give bedre mobilitet uden for de store byer. Sådan lyder en af anbefalingerne fra det regionalpolitiske forum, der siden sidste år har arbejdet med at finde nye løsninger til den pressede kollektive trafik.

Forummet var sammensat af politikere, trafik-fagfolk, pendlere, passagerer, virksomheder og forskere – samt både by- og landsbyfolk, som Region Midtjylland inviterede til at tænke nyt. Det kom der i alt fem anbefalinger ud af, og regionsrådet har nu besluttet, at regionen skal arbejde videre med dem. Det betyder bl.a. at der i den kommende tid sættes gang i fem forsøg, hvor et busskur eller stoppested i en landsby bliver forvandlet til et aktivt mødesteder for lokalsamfundets borgere.

- Ideen med mødestederne er at skabe et krydsfelt, hvor mobilitetsbrugerne inviteres ind i det lokale foreningsliv og hvor lokalt engagerede får øjnene op for mulighederne i at vælge nye og mere bæredygtige mobilitetsløsninger, forklarer en af deltagerne i det regionalpolitiske forum om mobilitet, Jørgen S. Madsen om idéen.

Han er fra landsbyen Astrup i Faster Sogn, Ringkjøbing-Skjern, og så er han tovholder på projektet, Danmarks Flotteste busskur, der bl.a. har fået støtte af regionens pulje 'Den bæredygtige landsby'. Det er bl.a. det projekt, som har været inspirationskilde for anbefalingen om de aktive mødesteder.

Ny måde at tænke transport på

Idéen går ud på, at mødestederne skal have både praktiske og sociale funktioner. Det skal både være et knudepunkt for forskellige transportformer – fx bus, flextrafik. Men det kan også være samkørsel, delebil, lånecykel eller for den sags skyld løbehjul. Samtidig skal mødesteder være – ja, et sted at mødes.

Mødestederne skal dermed både understøtte bedre adgang til mobilitetsløsninger, skubbe til kulturen omkring at transportere sig og være med til at styrke fællesskabet ved at skabe mulighed for at bruge lokalsamfundet på en ny måde. 

Busskur som mødested.

Lokalt ejerskab

Anbefalingerne fra det regionalpolitiske forum er endnu kun på idéplan, men arbejdet med at realisere dem går nu i gang. I første omgang går regionen i dialog med kommunerne for at undersøge, hvor konkrete forsøg kan gennemføres. Samtidig skal der udarbejdes en 'værkstøjskasse', der kan hjælpe de enkelte lokalsamfund med at udvikle mødesteder.

Det er nemlig en afgørende del af anbefalingen, at der skal være lokalt ejerskab over de konkrete projekter.

Arbejder videre med fem anbefalinger

Udover idéen med stoppesteder som aktive mødesteder, er der som nævnt, fire andre anbefalinger, som der nu arbejdes videre med.

Det er udviklingen af en abonnementsbillet, undersøgelse af, hvordan unge under 25 kan få gratis kollektiv transport, samarbejde med virksomheder om grønne pendlerplaner samt en fælles kampagne, der skal skubbe til mobilitetsvanerne. 

Læs om alle anbefalingerne: Abonnementsbillet, grøn pendling og et hårdt skub til vanerne.

FAKTA: Hvad er et regionalpolitisk forum

  • Anbefalingerne er den foreløbige kulmination på arbejdet i regionalpolitisk forum om mobilitet, hvor Region Midtjylland har inviteret en række kommuner, trafikselskaber videninstitutioner, organisationer, virksomheder samt repræsentanter for passagerer og pendlerere og unge fra regionens ungedemokratiprojektet SAMFUNDSFORMERNE til samarbejde.

  • Det regionalpolitiske forum om mobilitet er et af i alt otte regionalpolitiske fora, der i partnerskab samarbejder om anbefalinger til konkrete løsninger og handlinger på otte vilde problemer.

  • Et vildt problem er et problem, der både er svært at afgrænse præcist og at løse samt sjældent kun har én ejer. Det er komplekse problemer, der kræver dialog og helhedsorienterede tilgange i partnerskaber, fordi de potentielle løsninger ofte griber ind i hinanden og risikerer at have modsatrettede effekter.

  • Ud over mobilitet er der følgende regionalpolitiske fora:
    - Hvordan hjælper vi unge, der står udenfor?
    - Hvordan forhindrer vi, at blomsterne forsvinder?
    - Hvor finder vi arbejdskraften?
    - Hvordan mindsker vi forbruget?
    - Hvordan får vi arealer nok til den grønne omstilling?
    - Hvordan understøtter vi det gode liv på landet?
    - Hvad gør vi, når vandet kommer?

  • Når alle otte regionalpolitiske fora har afleveret deres anbefalinger i løbet af 2024/2025, bliver de indarbejdet i den kommende regionale udviklingsstrategi.

  • Læs mere om de regionalpolitiske fora.