17.01.2024

I den lille landsby Asp uden for Struer ligger Langhøjhallen, som er en klassisk idrætshal fra 1970’erne. Hallen bliver flittigt brugt til håndbold, fodbold og gymnastik af de omkring 2.300 borgere fra Asp og de omkringliggende landsbyer, men nu ønsker landsbyklyngen at gøre hallen til meget mere end det.

”Vi vil gerne skabe et nyt samlingspunkt for alle borgerne i området. Vi håber, at hallen kan blive et moderne forsamlingshus, hvor de brugere, vi har i dag, stadig er der, men hvor vi også kan tiltrække nye brugere, der ikke nødvendigvis spiller håndbold eller går til gymnastik,” fortæller Grith Frisk Herping, der er projektleder for transformationen, der skal gøre Langhøjhallen til ”Lydens bæredygtige samlingssted”.

Så bæredygtigt som muligt

Projektet har netop fået tilsagn om støtte fra Region Midtjyllands pulje ”Den bæredygtige landsby”, og pengene skal være med til at sætte fart i projektet. Planen er at udvide og modernisere hallen ved at få det meste ud af det, der allerede er – og bygge så lidt til som muligt.

”Vi ønsker at transformere hallen så bæredygtigt som muligt – ikke kun ved at bruge bæredygtige materialer, men også ved at tænke social og økonomisk bæredygtighed ind i projektet,” forklarer Grith Frisk Herping.

Hallen trænger blandt andet til nyt tag og en opfriskning af facaden med flere og større vinduespartier end det lille vindue, der er ind til hallen i dag. Derudover er der en udfordring med akustikken.

”70’er-haller har en forfærdelig akustik med en rungende lyd i både haller og omklædningsrum. Den udfordring skal løses, så det bliver rart at være der, men hvordan gør vi det bedst?” spørger Grith Frisk Herping, der også ønsker at kunne inspirere de mange andre landsbyer, der står med en forældet idrætshal fra 70’erne, de gerne vil modernisere.

”Vi håber, at projektet kan give inspiration til bæredygtige transformationer i andre landsbyer også. Det er jo de samme udfordringer, vi står med,” siger hun.

Lige til højrebenet

Projektgruppen fik øjnene op for puljen ”Den bæredygtige landsby” gennem landsbykonsulenten i Struer Kommune, og de har været rigtig glade for forløbet.

”Vores projekt passede helt perfekt ind i puljen, så det lå lige til højrebenet, at vi skulle søge om støtte. Vi hyrede en lokal fundraiser til at hjælpe med at skrive en god ansøgning, og det har været godt givet ud – der har ikke været noget bøvl overhovedet,” fortæller Grith Frisk Herping.

Nu glæder projektgruppen sig til at komme i gang med transformationen. De har netop lagt sig fast på et samarbejde med arkitektfirmaet Keingart, der har stor erfaring med at transformere idrætsanlæg i både Danmark og udlandet. Næste skridt er at afholde en bæredygtighedsworkshop, hvor de skal beslutte, hvordan de bedst griber projektet an herfra.

Derfor har projektet fået støtte

Projektet Transformation af Langhøjhallen til ”Lydens bæredygtige samlingssted” har fået tilsagn om støtte fra Region Midtjyllands pulje ”Den bæredygtige landsby”, fordi de vil transformere en eksisterende hal til et nyt og fælles samlingspunkt, som rækker ud over sport og idræt.

Puljen "Den Bæredygtige landsby støtter projekter, der udvikler og styrker landsbyerne i regionen. Det forventes, at puljen vil åbne for nye ansøgninger i februar 2024.

Læs mere om puljen her.