08.12.2023

24 landsbyer har sammen med deres kommune fået støtte fra regionen til at sætte gang i fælles energiløsninger.

Fremtidens energiløsninger uden for de større byer har borgeren i centrum. Det er i hvert fald det indtryk, der stod tilbage, da knap 40 deltagere fra forskellige landsbyer og kommuner i november mødtes i regionshuset til udveksling af viden, idéer og erfaringer på området. Alle fra ét af de 24 projekter, der har modtaget støtte til fælles borgerdrevne energiløsninger gennem puljen Den Bæredygtige Landsby.

Puljen støtter udviklingsaktiviteter, som kan inspirere til nye og bæredygtige løsninger på landdistrikternes udfordringer. I 2022 og 2023 har der under puljen været gennemført to særlige opslag med fokus på borgerdrevne energiløsninger, hvor der er givet i alt 24 tilsagn.

Hold øje med Regional Udviklings hjemmeside ru.rm.dk eller tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du vil have besked, når det igen er muligt at søge puljen.

Fokus for mødet var, hvordan landsbyerne selv kan tage fat i at opbygge fællesskaber for at skabe en samlende energiløsning for hele lokalområdet. En afgørende faktor for, at det kan lykkes er netværk, lød det.

- Jeg fik indsigt i, hvad der sker i andre projekter i regionen, og der blev delt vigtig læring, blandt andet om hvordan man får inddraget flest mulig i lokalområdet. For mig var det værdifuldt at få indblik i ligheder og forskelle mellem de mange initiativer. Der blev også delt vigtig generel viden om den grønne borgerdrevne omstilling, og om hvorfor lokale initiativer med fordel kan sætte fokus på energioptimering af ældre huse. Der var god stemning, og jeg synes det var dejligt at mærke, at så mange andre også er i gang rundt omkring, siger Bjørn Kassøe Andersen fra Nørre Snede Energifællesskab om mødet.

På tværs af projekterne er det en udfordring at rejse kapital. Energiproduktion kræver investeringer. Men første skridt er mobilisering og etablering af et netværk, hvor man med tillid kan udveksle, hvad man står overfor og få input til, hvordan man kan komme videre.

Det er netop den del af projekterne den regionale pulje kan støtte med op til 100.000 kroner.

- Vi takker mange gange for midlerne til dette projekt. Uden disse, så havde landsbyen ikke været i stand til at løfte udfordringen. Vi forventer meget snart, at se den første by i Hedensted Kommune implementere et termonet, siger Kathrine Halby Petersen fra Hedensted Kommune.

Vil du vide mere?

Vil du læse mere om vedvarende energi og energiløsninger, kan du læse mere og se video fra  Landdistriktsforskningens Dag.

Landdistriktsforskningens Dag 2023 havde fokus på, hvordan vi sikrer, at de kommende års milliardinvesteringer i vedvarende energi bliver til gavn for landdistrikterne.

Læs om og se video fra Landdistriktsforskningens Dag her.