18.09.2023

Kæmp for den lokale opbakning, brug kommunen og hold styr på skattereglerne. Det er nogle af de råd, der kan udledes af Sir Lyngbjerg Centrets kamp for finansiering af sit nye udendørs forsamlingshus. Nu er første milepæl nået.

Der var sang, taler og velgrillet sensommerhygge i Naur Sirs skovskønne omgivelser, da områdets nyeste attraktion blev indviet fredag 15. september. Et unikt "forsamlingshus" i form af en arkitektdrøm af et byggeri. Uden vægge og døre, med græs på taget og med en udformning, der både følger naturen og giver adgang til den.

Festen markerer enden på en lang – og til tider vanskelig – proces fra udfordring til løsning, fra idé til finansiering og endelig til færdigt byggeri.

- Vi må sige, at det har grebet helt vildt om sig. Men det har også været med til at gøre det spændende. Og med indvielsen markerer vi en fantastisk milepæl, siger Bo Jensen.

Han er en af de otte medlemmer af projektgruppen SLC 2.0 (Sir Lyngbjerg Centret). Han fortæller også, at selv om Outdoor forsamlingshuset nu står klar, så er det  også starten på fase to. Men den vender vi tilbage til. Først og fremmest skal vi lige høre, hvor man egentlig får idéen til et forsamlingshus, der er mere ude end inde? Og ikke mindst, hvordan fører man den idé ud i livet?

Læs også Landsbyvidens tidligere artikel om projektet: Det er in at være ude.


De omkring 1500 indbyggere i landsbyerne omkring forsamlingshuset har i høj grad bakket op. Da projektgruppen skulle indsende deres ansøgning til Realdania-kampagnen Underværker, krævede det, at mindst 500 borgere bakkede op om projektet, og Outdoor Forsamlingshuset fik næsten 700 borgere til tasterne.

Rørskader og dyr forsikring – noget skulle ske!

Arbejdet med det nye Outdoor Forsamlingshus tog sin begyndelse i 2019. Men idéen startede et helt andet sted.

- Sir Lyngbjerg Centret er en selvejende institution, der består af vores hal og så nogle omklædningsfaciliteter, der er opført i 1970'erne. Og det var simpelthen slidt ned. Der skulle ske noget, forklarer Bo Jensen.

- Der var flere og flere ting, der skulle renoveres. Vi oplevede rørskader, og hver gang var der selvrisiko, der skulle betales, og forsikringspræmier, der steg. Så vi gik i gang med at lave en helhedsplan for fremtiden.

Men det er lettere sagt end gjort at rejse penge til finansiering af gamle omklædningsrum, og efter rådgivning fra en, der arbejder professionelt med fundraising, røg arbejdsgruppen i tænkeboks.

Fra benspænd til nye muligheder

Kort fortalt opstod idéen med at lave nogle udendørs faciliteter, der kunne skabe bedre rammer for de outdoor-aktiviteter, der naturligt fylder meget i det naturskønne område. Den idé var der energi i – både i forhold til lokalsamfundet og i forhold til de forskellige fonde og puljer, hvor der kan søges midler.

- Man kan sige, at det er et renoveringsprojekt, der voksede. Men samtidig blev det til noget helt andet. Vi gik fra at have et behov for nogle midler til renovering til at få øjnene op for, hvor mange muligheder, der faktisk er i at arbejde med hele outdoor-tanken. Nu har vi fået nogle fantastiske rammer til at bruge naturen aktivt, og samtidig har det så faktisk skabt mulighed for at få nogle nye velfærdsfaciliteter, siger Bo Jensen.

Momsregler og brainstorm-møder

Vejen dertil har dog ikke været helt lige, og processen har været ramt af flere forsinkelser. Corona kan de fleste huske – og der var også lige nogle momsregler, der skulle helt på plads.

- Vi har en idé om, at det som udgangspunkt skal være gratis at bruge faciliteterne til hverdag, men at der skal betales en smule for at leje dem til fx konfirmationer og andre fester. Og det med at skulle have indtægter, det krævede, at vi fik en revisor på. Nu har vi så fået en forhåndsgodkendelse fra Skat, men det var med til at forsinke processen, siger Bo Jensen.

Samtidig understreger han, at sådan proces også bare kræver, at man investerer noget tid i den. Der er nemlig én ting, som er fuldstændig afgørende for succes.

- Det vigtigste råd at give givere er, at du skal have fuld opbakning fra lokalbefolkningen. Folk skal føle for det, siger Bo Jensen og fortsætter:

- Her var det en god hjælp, at vi lavede en lokalstrategi sammen med Holstebro Kommune, og så har vi holdt en række aftener, hvor vi har inviteret bredt. Her har der både været briefing om projektet, men også brainstorm og input til, hvordan det endelige projekt skulle ende med at blive. Hvad kunne skolen godt bruge, hvad kunne dagplejemødrene tænke sig og så videre. De møder har haft stor værdi.


Det unikke forsamlingshus er bygget med højt fokus på bæredygtighed, hvilket også kommer til udtryk i husets græsbeklædte tag.

Fantastiske rammer og mere på vej

Nu står forsamlingshuset der så. Projektgruppen bag håber at hele lokalsamfundet kommer til at bruge det. Både børn, unge og ældre. Til foredrag og arrangementer. Til at mødes over en kop kaffe eller en øl. Eller som et udgangspunkt for cykel- eller vandreture. Men også bare i det hele taget som et sted, der kan styrke sammenholdet i lokalsamfundet.

Og så er der jo "fase to". Projektgruppen arbejder nemlig videre under overskriften Sir Lyngbjerg centret 2.0. 

Her er målet endnu mere sammenhæng mellem indendørs aktiviteter i hallen, skolen, lokalsamfundets borgere og de mange muligheder for både at bruge og nyde naturen. Det hele med udgangspunkt i det nye Outdoor Forsamlingshus.

 - Vi er glade og stolte over, at det er lykkes. Men vi har også stadig ambitioner om at skabe endnu mere udvikling, sammenhæng og aktivitet i området. Vi er ikke færdige, siger Bo Jensen.

Læs ogsågrafik_streg_lys grøn.png