Billede af badebro på Endelave

På Endelave kæmper en gruppe frivillige for at tiltrække flere turister til øen. Senest har de indviet et nyt badeanlæg på havnen, der på kort tid er blevet samlingspunkt for sejlere, sommerhusgæster og fastboere.

Det myldrer af liv på Endelaves nye badeanlæg: en 80 kvadratmeter stor træterrasse med opholdsområde, bænke og en L-formet gangbro ud i Kattegat. I løbet af dagen sidder folk på trappetrinene og hygger, springer i vandet, svømmer eller sætter kajakker og paddleboards i vandet. Og om aftenen er de vestvendte solnedgangsbænke det perfekte sted at tage afsked med dagen.

– Det er en kæmpe succes. Det er jo ikke bare en badebro, der går ud i vandet. Det er blevet et samlingspunkt, hvor folk mødes på kryds og tværs, fortæller Henning Nørbæk, der selv har sommerhus på øen og er en af de aktive bag projekt Endelave Badeanlæg.

Det nye badeanlæg blev indviet den 19. juni 2021 og er det seneste af flere tiltag, der skal trække flere folk til øen og glæde øboerne.

Presset ø-samfund

Som mange andre af Danmarks småøer er Endelave under pres i forhold til indbyggertal. De seneste ti år er øen gået fra 187 til 155 fastboende, men den udvikling har en gruppe fritidshusejere sammen med nogle fastboende sat sig for at få vendt.

– Vi er en del fritidshusejere herovre, og vi har det sådan, at hvis øen skal overleve på sigt, er det formentlig turismen, den skal slå på. Det gælder om at få folk herover, så erhvervslivet kan blomstre, og øen kan være en levende ø, siger Henning Nørbæk.

For at tiltrække flere gæster til øen, har en gruppe frivillige stablet AKTIV Ø på benene. AKTIV Ø er et ferieprogram, hvor frivillige øboere og faste ø-gæster tilbyder gratis sportsaktiviteter til øens gæster og fastboende i løbet af sommerferien og efterårsferien. AKTIV Ø har været en stor succes siden opstarten i 2011, og i 2018 blev AKTIV Ø-aktiviteterne udvidet kraftigt fordi der var så stor deltagelse. Aktiviteterne inkluderer blandt andet crossfit, sejlerskole, golf på øens 5-huls-bane, yoga, krolf og vandreture blandt øens vilde kaniner på Kaninoen.

– Vi har lavet en række forskellige ting herovre, og der er heldigvis mange, der bakker op om det. Det betyder, at sejlerne bliver længere, fordi børnene på skibene gerne vil være med til alle de her ting – og at de kommer igen året efter, fortæller Henning Nørbæk.

Da Henning Nørbæks datter en dag kommenterede, at det var lidt tarveligt, at de var nødt til at hoppe i vandet fra en betonklods bag færgen, når de ville bade, skulle hun ikke sige det to gange. Henning Nørbæk samlede straks en gruppe frivillige og kastede sig over projekt Endelave Badeanlæg.

Billede af folk der bader fra badebro

Lokalsamfundet skulle med på idéen

Drømmen var et multianlæg vest for havnen. Der er meget lavvandet tæt på Endelave, så det skulle gøre det lettere for badegæster at komme på dybt vand – og samtidig skulle multianlægget rumme solnedgangsbænke og mødestedsmuligheder. Men først gjaldt det om at få øboerne med på idéen.

– Hvis du kommer udefra som mig, så gælder det om at få projektet forankret i lokalsamfundet, så de lokale er med på det, forklarer Henning Nørbæk.

Arbejdsgruppen involverede derfor fire lokale foreninger fra starten – blandt andet øens vinterbadeklub og Endelave Idrætsforening – som har været med i arbejdsgruppen og været projektets talerør på Endelave.

Projektet stod til 1,8 millioner kroner, og med midler fra Nordea-fonden, LAG Småøerne, Horsens Kommune, Familien Hede Nielsens Fond og flere mindre fonde og lokale foreninger kom de hurtigt i mål.

Planen var, at badeanlægget skulle stå færdigt i sommeren 2020, men lange sagsbehandlingstider hos Kystdirektoratet endte med at udskyde projektet med et år. Det var en hård proces, men nu har Endelave fået sit badeanlæg, og det er det vigtigste.

Stor værdi for en lille ø

Siden badeanlægget blev indviet, har Henning Nørbæk kun fået positive reaktioner fra både øboere og ø-gæster. Især sejlerne, som er vigtige for Endelave, har været ovenud begejstrede.

– Med de mange aktiviteter i AKTIV Ø, Kaninoen og det nye badeanlæg er Endelave pludselig i top på de parametre, som sejlerne kigger på, når de vælger havne, og det er jo skønt. Jeg har hørt flere sige: ’Så kommer vi igen næste sommer’ og ’Næste gang skal vi have børnebørnene med herover’, fortæller Henning Nørbæk.

Generelt mener han, at badeanlægget løfter den oplevede kvalitet på øen for gæsterne, og det har stor betydning for øens omsætning.

Samtidig har de fastboende også fået et nyt sted at møde både hinanden og øens mange gæster. Og det sociale aspekt skal man ikke underkende, mener Henning Nørbæk.

­– Når et mindre samfund i nogle uger bliver mangedoblet af turister, er det også godt at få snakket sammen. Nu kan de mødes her på broen. Jeg er selv faldet i snak med nye mennesker, hver gang jeg har været dernede, fortæller han begejstret.

I 2020 blev Endelave kåret til Årets Ø, og nu har den lille ø fået endnu et trækplaster, der forhåbentlig vil få endnu flere til at tage færgeturen over Kattegat fremover.

Henning Nørbæks 3 bedste erfaringer fra projektet

 

1. Start i god tid

Lad dig ikke slå ud af lange sagsbehandlingstider, men vær tålmodig. 

2. Få de lokale med

Opbakning fra lokalsamfundet er altafgørende, så sørg for at få involveret lokale kræfter fra starten.

3. Tænk stort

Der er flere fonde og puljer, der støtter friluftsaktiviteter i naturområder, så vær ikke bange for at tænke stort. Vores badeanlæg er ikke bare en badebro, men et samlingssted for store og små.

Læs ogsåStreg_MidtRød_1040x2px.png