grafik_streg_grøn.png

23.03.2023

Mange forsøg på at fremme sundhed og trivsel blandt børn og unge fra socialt udfordrede familier er slået fejl. Havndal deltager i nyt initiativ, der lader hele lokalsamfundet være med til at designe et lokalsamfund, hvor det er lettere at leve sundt.

Nye cykelstier, der gør det lettere at cykle til og fra skole, en ny kunstgræsbane hvor de unge kan mødes og spille bold og en ninjabane, der gør det sjovt at bevæge sig.

Det er bare nogle af idéerne fra borgerne i Havndal i indsatsen ’Havndals Kooperativ: Sunde og glade børn’, der skal være med til at fremme fællesskaber og mental trivsel blandt byens børn og unge og bidrage til bedre sundhed generelt.

– Havndal er et udsat område, hvor mange borgere er udfordret på arbejdsløshed, sundhed og psykisk sygdom. Gennem initiativet forsøger vi at inddrage borgerne i, hvordan vi kan løfte sundheden – både via konkret byfornyelse og fælles aktiviteter, forklarer Rikke Tarnow Friis-Hundborg, der er leder af Sundhedsfremme- og forebyggelsesenheden i Randers Kommune.

Sundhedshuset som aktivitetscenter

Havndal fik i 2021 et nyt sundhedshus, som har skabt en god synergi med initiativet målrettet byens børn. Ud over tandpleje, sundhedspleje, fysioterapeut og andre sundhedsydelser tilbyder sundhedshuset en række aktiviteter for at få fat i byens børn og unge. De har for eksempel lige afholdt brætspilscafé for eleverne i 4. klasse.

– Den største udfordring er at få folk hen i sundhedshuset, så vi forsøger at gøre det trygt og hyggeligt at komme i Sundhedshuset. Vi vil gerne skabe et sted for fællesskab og gode grin i stedet for at de unge går hjem og isolerer sig derhjemme efter skole, forklarer Rikke Tarnow Friis-Hundborg og understreger:

– Den mentale sundhed handler om netværk, fællesskab og gode grin, og det kan vi være med til at give i Sundhedshuset.

Løbende initiativ

Indsatsen i Havndal foregår i samarbejde med Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og Steno Diabetes Center Aarhus og indgår i et større nationalt forskningsprojekt 'Children's Cooperation Denmark (Child-COOP)'.

Det er et projekt med mange facetter, der løber over flere år, men helt overordnet handler det om at inddrage de mennesker, det skal skabe en forandring for.

– Når man har arbejdet med at forebygge overvægt blandt børn og unge, har det typisk været indsatser oppefra som fx at servere sund mad i skolen. Men det er ikke nok at tilbyde sund mad her og der – det flytter ikke noget. Vi skal gå mere systemisk til værks og inddrage folk i at redesigne det system, de lever i til hverdag, siger Jane Nautrup Østergaard, der er er programleder for forskergruppen bag projektet.

Havndal er ét af 10 lokalsamfund i fem danske kommuner, der deltager i projektet, og Jane Nautrup Østergaard håber om nogle år at kunne se, at lokalsamfundene har rykket sig i en positiv retning.

- Når vi arbejder i lokalsamfund som Havndal er vi langt fra kun interesseret i sund vægtudvikling, men mere i at fremme sundhed og trivsel helt overordnet. Jeg håber, at samarbejdet om at redesigne lokalsamfund vil bidrage til mindre stillesiddende adfærd og mere bevægelse blandt børn og unge, siger hun.

3 tips til at fremme sundheden lokalt

1. Engagement skaber forandring

Inviter alle borgere i lokalsamfundet til at komme med ideer, ønsker og forslag til ændringer.

2. Gå systematisk til værks og redesign omgivelserne

Arbejd med mulige løsninger for at fremme mere bevægelse, sundere mad og højere trivsel? Det kan fx være en ny cykelsti, genetablering af stisystem eller nye fritidstilbud.

3. Fokuser også på den mentale sundhed

Det handler ikke kun om motion og kalorieregnskab. Forskerne bag projektet er sikre på, at den mentale sundhed betyder mere end hidtil antaget.


Kilde: 'Children's Cooperation Denmark (Child-COOP)'

Læs ogsågrafik_streg_lys grøn.png