02.10.2024

Nyt projekt som inkluderer kreativitet, kultur og landsbyliv vil hjælpe regionens landsbyer med at styrke sammenhold og fælles identitet med en enkel, men effektiv, tilgang.

I Idom-Råsted sydvest for Holstebro har landsbylivet de seneste år har sprudlet af finurlige kulturelle aktiviteter med Landsbylaboratoriet i spidsen. Nu vil de to små landsbyer gerne dele deres viden og erfaringer med andre. Det gør de gennem projektet Landsby Akademiet, der har fået støtte fra Region Midtjyllands kulturudviklingspulje.

– Siden vi startede Landsbylaboratoriet i 2016, har vi lært en masse, som vi gerne vil hjælpe med at få implementeret i andre landsbyer, så de også kan styrke sammenhængskraften mellem byens foreninger, kirken, skolen og landsbyboerne, forklarer Kai Bredholt, der er skuespiller, musiker, komponist på Nordisk Teaterlaboratorium og initiativtager til Landsby Akademiet.

50 ton halm og 100 præster

De seneste år har han blandt andet fået områdets landmænd til at levere 50 ton halm til at bygge et Colosseum, spejderne til at lave gourmetmad over bål og byens pensionister til at byde 100 præster velkommen i byen med kaffe og croissanter, mens kirkekoret sang ud af vinduerne i kirketårnet.

Kai Bredholts metode er enkel – men effektiv. De fleste vil gerne hjælpe, og alle kan hjælpe med noget.

– Alle mennesker er gode til et eller andet, så det gælder om at finde ud af, hvad de kan – og bruge det aktivt, siger han og fortsætter.

– Der skal flere frivillige til at løfte opgaverne i landsbyerne, og min erfaring er, at alle gerne vil hjælpe og byde ind, hvis bare man konkretiserer og afgrænser opgaverne. Gennem de kulturelle arrangementer, involveres folk. De bliver medskabende.

Kultur udvikler landsbyen

I Idom-Råsted har de mange kulturelle aktiviteter været med til at udvikle lokalsamfundet, der har formået at tiltrække flere nye indbyggere de seneste ti år.

– Det er god PR for byen, at det ikke er kedeligt her. Her sker noget, siger Kai Bredholt.

De næste to år vil han og resten af Landsby Akademiet videreudvikle  metoden. Samtidig er det målet at hjælpe flere landsbyer med at finde ud af, hvad de kan som landsby.

48 timers åbningsfest

Vil du vide mere om Landsby Akademiet og de metoder, der har virket i Idom-Råsted, kan du være med, når Landsby Akademiet bliver skudt i gang den 1.-2. november 2023 med et 48-timers åbningsfest med udviklingsarbejde og foredrag i skøn forening med korsang, flamencodans og fællesspisning.

– En åbningsfest på 48 timer er ambitiøst, men vi vil gerne have, at deltagerne får god tid til at dykke ned i det, så det ikke er bare er os, der fortæller, hvad der har virket her. Deltagerne skal have det helt ind under huden, fortæller Kai Bredholt.

Kom med til åbning af Landsby Akademiet

Åbningen af Landsby Akademiet bliver skudt i gang med en 48-timers åbningsfest den 1.-2. november 2024, hvor præster, kirke- og kulturmedarbejdere, pensionist-, borger- og foredragsforeninger samt regions- og kommunale politikere er inviteret til at deltage.

Prisen er 350 kr. inkl. 2 x aftensmad og frokost.

Kontakt Simon Beyer-Pedersen, producent Nordisk Teaterlaboratorium på 21 59 29 76 eller simon@ntl.dk, hvis du vil høre mere.

Læs ogsågrafik_streg_lys grøn.png