05.01.2024

I november bragte vi en oversigt over en del af den nyeste forskning om lokale købmænd, den grønne omstilling og kulturlivet. Her følger endnu en oversigt over den nyeste landdistriktsforskning.

Overblikket er udarbejdet i samarbejde med Videnscenter for Landdistrikter og Region Midtjylland og har fokus på den grønne omstilling, bæredygtige energikilder og multifunktionel jordfordeling. Læs mere om og få inspiration af det nyeste landdistriktsforskning på denne side.

Landscape Democracy and the Implementation of Renewable Energy Facilities

Af Finn Arler, Karl Sperling og Kristian Borch

I denne artikel er der fokus på spørgsmålet om landskabsdemokrati relateret til etablering af solceller eller vindmøller. En af konklusionerne er, at tidlig inddragelse af lokalsamfundet er afgørende for, at borgerne accepterer opsætningen af VE-anlæg. Initiativtagere bør tilbyde lokalsamfundet reel medbestemmelse i projekter og mulighed for at være medinvestorer eller etablere en fordelingsordning af overskuddet til gavn for lokalsamfundet. Danske eksempler viser desuden, at lokalbefolkningen ofte støtter vedvarende energi, hvis de er involveret tidligt i planlægningsprocessen og kan forvente lokale fordele.

Læs artiklen om landskabsdemokrati her. 

Fællesskab som drivkraft for den grønne omstilling

Af Simon Lex og Quentin Gausset

Denne artikel fremlægger tre typer fællesskaber, hvor organisationer på tværs af interesser og fagligheder samarbejder for at fremme den grønne omstilling. Artiklen viser eksempler på, hvordan fællesskaber kan samle forskellige tilgange, forståelser og interesser og derved fungere som drivkraft for den grønne omstilling. Forskerne konkluderer, at det har været projektets fælles mission, som forårsagede en samhørighed blandt deltagerne. Den fælles mission fungerede som baggrund for et samarbejdsmiljø, for forskellige fagligheder og værdier, tilgange og forståelser sameksisterede i den løbende vidensopbygning.

Læs artiklen om fællesskab som drivkraft.

Bæredygtige turismedestinationer - Udvikling af et indikator system om bæredygtige turismeudvikling i danske destinationer

Af Jonathan Lindal, Anne Thomas og Jesper Manniche

VisitDenmark og Center for Regional- og Turismeforskning har årligt udarbejdet et turismeregnskab i Danmark. På grund af stigende behov har turismeaktører og forskere dannet en gruppe for at udvikle et bæredygtighedsværktøj, støttet af Bolig- og Planstyrelsens Landdistriktspulje 2020. Dette notat præsenterer foreslåede indikatorer og fremtidige udviklingsmuligheder.

Efter færdiggørelsen af det bæredygtige turismeregnskab identificeres områder til forbedring og videreudvikling. Anbefalingerne omfatter både forbedringer af data for eksisterende indikatorer og tilføjelser af nye indikatorer. Det anbefales at følgende eksisterende indikatorer forbedres: overnatningsstatistikken, turisternes CO2-aftryk, naturværdi og turisternes internationale transportrelaterede udledning. Dertil kan naturværdi og turisternes internationale transportrelaterede udledning inddrages som yderligere indikatorer i regnskabet i fremtiden.

Læs turismeregnskabet for Danmark.

Fire pilotprojekter for multifunktionel jordfordeling 2015-2022

Af Pia Heike Johansen, Søren Præstholm, Jakob Vesterlund Schou, Jesper Kronvang og Brian Rasmus Ejrnæs

Denne rapport afrunder syv års forskning om udvikling og anvendelse af indikatorer for multifunktionel jordfordeling. Den præsenterer videnskabeligt baserede indikatorer og målemetoder, der blev afprøvet i fire pilotområder. Rapporten indeholder resultater fra Glenstrup Sø-projektet og genbesøg af pilotprojekter, samt en sammenfatning med perspektiver for fremtidig brug af multifunktionel jordfordeling til bæredygtig og alsidig arealanvendelse.

Samlet set viser evalueringen, at der har været begrænsede miljømæssige, klimatiske, biodiversitetsmæssige, rekreative og landdistriktsudviklingsmæssige effekter af de gennemførte multifunktionelle jordfordelingsprojekter. Evalueringen påpeger, at resultaterne skal ses i lyset af de lokale forhold, og at begrænsede økonomiske og politiske ressourcer også har haft indflydelse på projektudfaldet. Der peges på, at det er vigtigt at stille klare politiske mål for jordfordelingen og at sikre tilstrækkelige økonomiske ressourcer for at opnå større effekter.

Læs afsluttende rapport om fire pilotprojekter for multifunktionel jordfordeling.

Testø Bornholm 2.0 - Mulige perspektiver for en videreudvikling af Bornholm som test- og udviklingsmiljø for grøn energi og teknologi

Af Jesper Manniche og Andreas Skriver Hansen

Formålet med rapportens analyse er at afdække mulige formål med og organiseringsformer for fremtidige testø-aktiviteter på Bornholm. Dertil har formålet været at identificere relevante lokale og eksterne tiltag, der kan medvirke til realiseringen, samt vurdere mulige typer af effekter for det lokale erhvervsliv.

Rapporten konkluderer, at Bornholm har gode forudsætninger for et udvidet test- og demonstrationsmiljø for grøn energi og teknologi, kaldet Testø 2.0. Styrker inkluderer et solidt fundament, stærke udviklingsaktører og potentiale i energiøen. Udfordringer omfatter risiko for lukket udvikling, begrænsede lokale ressourcer og bekymringer fra befolkningen. Rapporten opfordrer til et stærkere samarbejde, øget transparens og inklusion, og påpeger behovet for en offentlig debat på Bornholm.

Læs hele rapporten om Bornholm som test- og udviklingsmiljø for grøn energi.

The OECD Rural Agenda for Climate Action Compendium of Best Practices: GreenLab

Af Hilma Salonen

Industriparken GreenLab i Skive, Danmark, er et eksempel på bedste praksis for en cirkulær økonomimodel og udnyttelse af vedvarende energi.

Parken integrerer vedvarende energikilder og muliggør, at virksomheder kan dele overskydende energi og ressourcer gennem et intelligent net kaldet SymbiosisNetTM. Den fokuserer også på at omdanne landbrugsaffald til værdifulde ressourcer, reducere kulstofsemissioner og fremme regional udvikling.

GreenLab er en forskningsfacilitet, der fremmer innovation og tiltrækker private investeringer. Parken har skabt økonomiske, sociale og miljømæssige fordele for det lokale samfund og fungerer som en model for grøn innovation og landlig udvikling. GreenLabs fremtidige vision er at blive et førende globalt center for bæredygtig energi og udvide sin indflydelse ved at rådgive andre regioner, der er interesserede i at anvende samme model.

Læs mere om GreenLab her.

Embracing the just green transition on the Nordic Labour Market

Af Karen Marie Leth-Nissen, Anders Damtoft Kaufmann og Maj Dalsgaard

Den grønne omstilling har til formål at reducere CO2-udledninger og leve op til FN's verdensmål og Parisaftalen. Den påvirker forskellige sektorer, arbejdsmarkedet og samfundet som helhed - og det er vigtigt at sikre, at ingen bliver efterladt, for at sikre en retfærdig grøn omstilling. Denne rapport deler eksempler på bedste praksis fra de nordiske lande for at vise, hvordan en retfærdig grøn omstilling kan tackles.

Tidligere forskning viser, at der er to hovedtilgange til en retfærdig grøn omstilling: én fokuserer på social retfærdighed på arbejdsmarkedet, og den anden fokuserer på social retfærdighed for at fremme klimaagendaen. Rapporten viser, at der er en bevidsthed om betydningen af retfærdig grøn omstilling på internationalt, europæisk og nationalt niveau, og at der er initiativer i gang for at håndtere både klima- og sociale mål i processen.

Læs artikel med eksempler fra de nordiske lande på retfærdig grøn omstilling.